„Finala” se joacă miercuri: Nadal – Djokovic, în cea mai așteptată partidă de la Roland Garros. Sfertul care va da probabil câștigătorul competiției: ce arme are Rafa pentru „la decima”

  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Sfert de finală cât un ultim act la Roland Garros 2015. Cel mai așteptat meci de la ediția din acest an a Grand Slamului din capitala Franței se va consuma încă din sferturile de finală: Nadal, regele încoronat al turneului de la Paris (9 trofee în palmares) va da piept cu Novak Djokovic (numărul unu mondial, cel mai în formă jucător al momentului, dar sportiv căruia îi lipsește din vitrina de trofee Roland Garros-ul).

Tragerea la sorți pentru tabloul de la Roland Garros a propus de la început o confruntare șoc până în „careul de ași”. Din cauza faptului că Nadal a coborât până pe locul 7 mondial ca urmare a rezultatelor modeste din 2015, acesta nu a mai fost „protejat” de ciocnirile cu „titanii”. Astfel sfertul Djokovic – Nadal era cel mai așteptat meci din sferturile de finală, dar mulți se întrebau dacă ibericul – dezamăgitor în primăvară pe suprafața sa favorită, zgura – va fi capabil să ajungă între primii 8. Rafa nu doar că și-a regăsit în mare parte loviturile teribile, dar a arătat extrem de proaspăt fizic și, mai important, la un nivel mental excelent. Tenismanul născut în Manacor și-a expediat până acum toți adversarii foarte ușor (ultimul pe listă Jack Sock, în optimi, scor 6-3, 6-1, 5-7, 6-2), dar, mult mai îmbucurător pentru fanii lui, a reușit să joace impecabil de fiecare dată momentele cheie ale partidelor. De partea cealaltă, Djokovic nu a avut nici el mari probleme, calificându-se fără set pierdut în sferturi: luni, în optimi, a trecut fără emoții de unul dintre favoriții gazdelor, Richard Gasquet, scor 6-1, 6-2, 6-3.


Nadal e din nou stăpânul pe zgură, după o primăvară zbuciumată

Nadal, de la agonie aproape de extaz

Dominator ca nimeni altul în ultimul deceniu pe zgură, Rafael Nadal s-a confruntat în ultimele luni cu probleme mai mari decât accidentările care l-au scos din circuit în a doua jumătate din 2014. Deși fizic părea a fi „în grafic”, noua rachetă (pe care a schimbat-o între timp, revenind la varianta veche) și, extrem de surprinzător, mentalul, s-au dovedit a lucra în defavoarea lui. Nadal a avut fluctuații mari de la un meci la altul, specialiștii discutând intens despre cauzele declinului marelui campion spaniol.

Modest la Monte Carlo și Madrid anul acesta, ibericul nu a reușit să oprească deriva nici la Roma, fiind învins pentru pentru prima dată pe zgură de Stanislas Wawrinka, la 24 de ore după ce reușea „un joc aproape perfect” în fața uriașului Isner. Astfel, după ultimul turneu dinainte de Roland Garros, Nadal era într-o situație delicată, inedită: fără titlu în sezonul european roșu de primăvară (a câștigat în Argentina, într-un ultim act cu Monaco), cu cinci înfrângeri în cont pe zgură, un context cu care nu s-a mai confruntat în niciunul dintre ultimele 10 sezoane.

Pentru a-și îmbunătăți recordul la Paris, cu un al zecelea titlu, Nadal trebuia să găsească „glonțul magic”, care să îi salveze sezonul 2015 de zgură: ibericul părea un copil al norocului, însă Parisul îi generează întotdeauna resurse nebănuite. În ciuda faptului că în ultimele turnee Nadal și-a arătat vulnerabilitățile, el a arătat și că are răspunsuri, arme și posibilități înainte de Roland Garros. A reușit două meciuri fabuloase – câte unul la Madrid, cu Tomas Berdych, și cu John Isner, la Roma. La Foro Italico, chiar împotriva lui Wawrinka, Nadal a alergat mai bine decât a făcut-o în majortiatea meciurilor din acest sezon. Și forehand-ul și reverul au livrat super-lovituri, în lung de linie sau cross. Marele câștig pentru French Open este însă constanța în joc și serenitatea în plan mental. Nadal pare să fi intrat din nou în modulul „Beast Mode”, dar mai ales pare extrem de sigur pe sine, pe loviturile sale și pe forța mentală care l-a dus la un palmares pozitiv incredibil cu tenismanul considerat de mulți cel mai bun din istorie: Rafa îl conduce pe Federer cu 23-10 la întâlnirile directe.

Roger Federer: „Nadal rămâne principlalul favorit la Paris”

De altfel, marele Federer a fost primul care a afirmat că ar fi o greșeală pentru toți să îl scoată pe Rafa din calcule pentru Roland Garros, chiar dacă era evident pentru toți că jocul nu îi merge. „Nadal rămâne principalul favorit”, spunea elvețianul înainte de startul competiției, amintindu-și cum s-a zbătut ani la rând să îi smulgă o finală spaniolului la Paris.

Interesant e ce s-a schimbat în ADN-ul lui Nadal într-un timp atât de scurt. În primul rând Roland Garros-ul l-a adus pe Rafa din nou în zona de confort: trei seturi din cinci, pe terenul cel mai favorabil. Nadal are de asemenea, după revenirea la vechea rachetă, forehand-ul și reverul nimicitor în tolbă. A renunțat în multe momente la jocul de regularitate care a văzut că nu mai dă rezultate la fel de bune ca în trecut, asumându-și mult mai multe riscuri. Pe scurt, a crescut în toate planurile: fizic, psihic, emoțional.


Djokovic lovește aproape orice minge cu o lejeritate incredibilă

E Nole indestructibil?

În ceea ce îl privește pe Djokovic, multe lucruri nu ar putea fi spuse despre numărul unu mondial. Nole ne-a obișnuit cu tenisul aproape de perfecțiune, astfel că foarte puțini jucători sunt capabili să emită pretenții în fața lui. Nivelul de motivație al sârbului este în general aproape de limita maximă, dar acum este de așteptat să își găsească resorturi nebănuite pentru a se impune, în condițiile în care turneul din capitala Franței este singurul titlu major care îi lipsește din palmares.

Djokovic are un sezon perfect până în acest moment, ultima partidă pierdută având loc în februarie. În rest, nici Federer în momentele sale de glorie nu a dominat cu atâta autoritate competițiile, chiar dacă „Swiss Maestro” a avut parte în prima parte a carierei de un TOP 10 ATP destul de modest: Nole s-a impus în 2015 la Australian Open, Indian Wells, Miami, Monte Carlo și Roma.

Pe zgură, totuși, sârbul nu poate să joace întotdeauna la 100%, iar schimbările climaterice de la Paris ar putea să îl dezavantajeze: în prima săptămână temperaturile au fost destul de scăzute, iar vântul a bătut destul de tare, lucru care reprezintă în teorie avantaje pentru un jucător de tipul lui Nadal. Senzația în acest moment este că, dacă există un jucător în acest moment care să îl poată învingă pe Nole într-un meci desfășurat după sistemul cel mai bun din cinci seturi, pe zgură, acela se numește Rafael Nadal. Condiția este ca ibericul să fie la 100% nu doar fizic, ci și mental.

69-1 este recordul victorii – înfrângeri al lui Rafael Nadal la Roland Garros. Singurul care l-a învins a fost Soderling, în 2009

38 de victorii consecutive are în acest moment Nadal la French Open

2 meciuri de cinci seturi a jucat și a câștigat Nadal la French Open: în 2011, în primul tur cu John Isner și în 2013, în semifinale, cu Djokovic

3-6, 7-5, 6-2, 6-4 a fost scorul finalei de la Roland Garros 2014 dintre Nadal – Djokovic

46 titluri are Nadal pe zgură în întreaga sa carieră, ultimul în februarie 2015, la Buenos Saires

7 finale de Grand Slam au avut ca ultim act un duel Nadal – Djokovic. Nadal și-a adjudecat 4 finale, 2 dintre ele la Roland Garros

43 de meciuri au jucat unul împotriva celuilalt Nadal și Djokovic; nicio altă rivalitate, în Era Open, nu și-a consumat atâtea episoade. Tenismanul născut în Manacor conduce în acest moment cu 23-20
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Gigi Becali, victima noului virus chinezesc: „Nu am mai pățit niciodată”. Cum se simte patronul FCSB
Gigi Becali, victima noului virus chinezesc: „Nu am mai pățit niciodată”. Cum se simte patronul FCSB
Ce lovitură: Zinedine Zidane ar putea semna contractul mult așteptat: ”Îmi doresc din toată inima să fie el”
Ce lovitură: Zinedine Zidane ar putea semna contractul mult așteptat: ”Îmi doresc din toată inima să fie el”
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Clinton N’Jie, absent din cantonamentul Rapidului din Dubai! Ce se întâmplă cu vedeta adusă de Șumudică în Giulești
Clinton N’Jie, absent din cantonamentul Rapidului din Dubai! Ce se întâmplă cu vedeta adusă de Șumudică în Giulești
Răsturnare incredibilă de situaţie! Transferul jucătorului cu care Dinamo încerca să dea o nouă lovitură e ca şi picat
Răsturnare incredibilă de situaţie! Transferul jucătorului cu care Dinamo încerca să dea o nouă lovitură e ca şi picat
Fostul căpitan de la Steaua s-a întâlnit de mai multe ori cu Horaţiu Potra! Ce a aflat despre el:
Fostul căpitan de la Steaua s-a întâlnit de mai multe ori cu Horaţiu Potra! Ce a aflat despre el: "Îl…
Localitatea din România în care un apartament cu 3 camere costă doar 6.000 de euro, acum, la început de 2025
Localitatea din România în care un apartament cu 3 camere costă doar 6.000 de euro, acum, la început de 2025
Momente cumplite pentru Gigi Becali, a contractat virusul periculos care aduce noul Covid din China
Momente cumplite pentru Gigi Becali, a contractat virusul periculos care aduce noul Covid din China
BANCUL ZILEI. Bulă şi Ştrulă au băut mult de Revelion: Ai vrut să-mi vinzi ceasul de la Universitate!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Ştrulă au băut mult de Revelion: Ai vrut să-mi vinzi ceasul de la Universitate!
Care este cea mai mare pensie din armată. Ministrul Apărării: Vreau să demontez un mit, că pensiile în Armată sunt uriaşe
Care este cea mai mare pensie din armată. Ministrul Apărării: Vreau să demontez un mit, că pensiile în Armată sunt…
Cum credeau oamenii din trecut că vom trăi în anul 2025?
Cum credeau oamenii din trecut că vom trăi în anul 2025?
Ana Bărbosu pleacă din România, la şase luni după ce a câştigat medalia olimpică: Mi se pare ireal!
Ana Bărbosu pleacă din România, la şase luni după ce a câştigat medalia olimpică: Mi se pare ireal!
Pe 22 noiembrie 1942, Gheorghe din Vaslui a dispărut fără urmă. Cum a fost regăsit acum, după 82 de ani
Pe 22 noiembrie 1942, Gheorghe din Vaslui a dispărut fără urmă. Cum a fost regăsit acum, după 82 de ani
Decizia luată de Călin Georgescu. Se întâmplă pe 10 ianuarie: Vor lua cu asalt...
Decizia luată de Călin Georgescu. Se întâmplă pe 10 ianuarie: Vor lua cu asalt...
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Fundaşul Alexandru Ţîrlea, crescut la Academia Real Madrid, a semnat cu CFR Cluj
Fundaşul Alexandru Ţîrlea, crescut la Academia Real Madrid, a semnat cu CFR Cluj
Ce sancțiune primești, în 2025, dacă treci pe roșu? Situații în care poți face asta legal
Ce sancțiune primești, în 2025, dacă treci pe roșu? Situații în care poți face asta legal
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături de cei mici pe pârtie
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături de cei mici pe pârtie
×